MESLEK SEÇİMİ
MESLEK SEÇİMİ
Küçüklüğümüzden beri hepimize şu soru sorulmuştur; ‘‘Büyüyünce ne olacaksın?’’ ve bizler de bu soruya doktor, öğretmen, polis vb. şekilde cevaplar vermişizdir. Ama bu cevabımız sürekli değişkenlik göstermiştir. Peki cevabımız neden sürekli değişmiştir, meslek seçimimiz konusunda ailelerimizin yaptığı yanlış nedir, bizim meslek seçimi hakkındaki yanlışlarımız nedir? Ayrıca üniversite tanıtım günlerinden de bahsedeceğim. Bu konunun size çok faydası olacağını düşünüyorum. Şimdi bu konuları biraz daha açarak yazıya aktaracağım.
Meslek seçiminde sürekli cevabımız değişmiştir demiştim. Cevabımız büyüdükçe biraz daha az aralıklarla değişmiştir. Ama küçükken sürekli bu cevabımız değişmiştir. Bir gün doktor bir gün öğretmen olmak istemişizdir. Burada meslek seçimindeki yanlışlara dair bazı noktalara dikkat çekmek istiyorum:
- MESLEKLERİN MADDİ KAZANÇ YÖNÜ:
Genelde tır şoförü ya da oto tamircisi vb. mesleği çoğu çocuk söylemez. Fakat söylediği vakitte ise çevredekiler tarafından küçümsenir, alay edilir ya da azarlanır. İşte ailelerin yaptığı büyük yanlış burada. Çocuğa; neden doğru meslek seçmiyorsun, neden doktor veya polis vb. olmuyorsun, o işte para kazanamazsın gibi cümleler kurularak çocuğun düşünce yapısını değiştirirler. Kimi çocuk şunu düşünür; ‘‘Ailem bana bu meslekte para kazanamazsın dedi. Demek ki meslek seçiminde en önemli husus para. O zaman hangi meslekte para daha çok kazanılırsa o mesleğe yöneleyim.’’ Çocuk bu düşünce ile büyüdüğünde seçtiği mesleği sadece para için seçmiş oldup ömrü boyunca işe mutsuz gidip mutsuz gelir, işini özenle yapmaz ve dolayısı ile kendi hayatını kendi mahveder. Evet, belki çok parası oldu ama huzuru nerede?
- MESLEĞİN SAYGINLIĞI:
Meslek seçerken parasına veya saygınlığına bakmak yerine ‘‘Acaba ben bu mesleği seçsem mutlu olur muyum?’’ sorusunu sormak daha uygun olur. Çünkü bu soru kişinin düşünce açısını değiştirerek gelecek hayatını etkileyecek.
- TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ (MESLEKLERİ CİNSİYETLERE GÖRE AYIRMAK):
Çocuk meslek hayatını seçerken ailelerin yaptığı bir diğer yanlışlık ise meslekleri cinsiyetle ayırmak. Bana göre ‘‘Mesleklerin cinsiyeti yoktur.’’ Genelde ebeveynler çocuğu erkek ise ‘‘Sen kız mısın hemşire olacaksın’’ , çocuğu kız ise ‘‘Sen erkek misin polis olacaksın?’’ gibi söylemler ile meslekleri cinsiyetlere ayırırlar. Bu çocuğun hem mesleklere bakış açısını hem de düşünce yapısını kötü yönde etkiler.
- ÇEVRE FAKTÖRÜ:
Meslek seçiminde herkes sizi sizden daha iyi tanır gibi bir role bürünür. Yok şu mesleği ol çok rahat, sen yapabilirsin, sana çok yakışır… gibi söylemlerle sizin düşüncelerini etkilemeye çalışır. Birde çevresinden örneklendirirler ‘‘İşte benim yakınım o mesleği seçti iş bulamadı, çok zorlanıyor.’’ gibi moral düşürücü cümlelerde kararınızı değiştirmeniz için başka bir yöntemdir. Unutmayın sizi kimse sizden daha iyi tanıyamaz.
PEKİ DOĞRU MESLEK SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
- ÇEVRENİZDEKİLERİN FİKRİNİZİ DEĞİŞTİRMESİNE ENGEL OLUN:
Çocuğa asla mesleği cinsiyetlere ayırmadan, gelirine göre ayırmadan, saygınlığına bakmadan onun yeteneklerine ve kendini mutlu hissedeceği mesleği seçmesi anlatılarak doğru mesleği seçmeye yönlendirilebilir.
- SEÇECEĞİNİZ MESLEĞİ TÜM AYRINTILARINA KADAR İNCELEYİN:
Üniversite tercihi yapan öğrenciler ise yazacakları bölümden olabilecekleri mesleğin iyi-kötü her yönünü araştırarak kendini o işi yaparken mutlu olup olmayacağını belirleyerek yazmalıdır.
Çevrenin önerilerini saygıyla dinleyebilirsiniz. Ama çevre önerileri asla fikrinizi değiştirmesin çünkü kendinizi en iyi kendiniz tanırsınız çevrenizdekiler değil. Kendinizi sürekli geliştirmeye bakın. Hep emin adımlarla 1-0 önce almaya bakın.
Meslek seçiminde bir diğer önemli husus ise son yıllarda üniversite tanıtım fuarları düzenlenmekte. Okumak istediğiniz bölüm bir sürü farklı üniversitede mevcut ama hepsinin size sunduğu olanaklar farklı. Ayrıca istediğiniz bölüm acaba sadece sizin sandığınız gibi mi? Bu da bir diğer sorun. Şimdi üniversite tanıtım günleri nedir, ne işe yarar sorularından başlayalım:
Üniversite tanıtım günlerinde hem okumak istediğiniz bölümün akademisyenleri ile hem de bölümün öğrencileri ile konuşma fırsatınız vardır. Bu konuda onlarla üniversitenin ve o bölümün size katacağı avantajları konuşabilir ve aklınıza takılan soruları yöneltip bu şekilde detaylı bilgi alma şansınız vardır. Kampüs de çok önemli. Tanıtım günlerine gittiğinizde kampüsü de yakından görüp inceleyebilir ve orada kendinizi geliştirip geliştiremeyeceğinizi anlayabilirsiniz. Ayrıca bölüm hakkında bilmediğiniz şeyleri, ölümü okurken kendinizi ne yönde geliştirmeniz gerektiğini de öğrenmiş olursunuz. Ya da iki bölüm arasında kararsız da kalmış olabilirsiniz. Bu iki bölümden hangisinin size daha uygun olduğunu da edindiğiniz bilgiler doğrultusunda öğrenmiş olursunuz.
Üniversite tanıtım günleri sayesinde okumayı düşündüğünüz bölüm hakkında aklınızda bir soru işareti kalmaması açısından çok önemlidir. Ayrıca orada edindiğiniz bilgilerle hangi üniversitede okumak sizin için daha avantajlı olur bunu da öğrenmiş olursunuz.
UNUTMAYIN Kİ BU HAYAT SİZİN HAYATINIZ. BU YÜZDEN ÇOĞU ALACAĞINIZ KARAR GİBİ MESLEK SEÇİMİNDEKİ KARARINIZI DA KENDİ İSTEĞİNİZE GÖRE YAPIN…
ELİF ATALAY
KAYNAKÇA:
https://www.uzaktanegitim.com/blog/meslek-secimi-nasil-yapilir-4-adimda-meslek-secim-rehberi