KIZILIRMAK EFSANESİ
KIZILIRMAK EFSANESİ
Kızılırmak, Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan bir nehirdir. Kızılırmak’ın en önemli özelliği 1355 km uzunluğu ile Türkiye’nin kendi sınırları içerisinde doğup aynı zamanda yine kendi sınırları içerisinde denize dökülen en uzun akarsu olmasıdır. Kızılırmak, ülkemizin en önemli sulak alanlarının da başında gelmektedir[1]. Kızılırmak’ın bu önemli özelliklerinin yanı sıra yürek burkan bir hikayesi de vardır. Olay şu şekildedir:
Orta Anadolu’nun köylerinden birinden bir gelin diğer köye getirilmek üzere gelin alayı ile yola çıkılmıştır. Bu iki köyü birbirine bağlayan köprü, Kızılırmak Köprüsü’dür. Gelin alayı Kızılırmak Köprüsü’nden geçerken köprü insanları daha fazla taşıyamaz birden yıkılır ve gelin alayı, damadın ailesi, damat ve gelin Kızılırmak’ın çok şiddetli dalgaları olan suya kapılarak ne yazık ki orada can verir. Damadın köyünde gelinin gelmesini bekleyen köylüler neden gelmediklerini merak ederlerken bir atlı köye giderek haberi verir. Köylüler hemen Kızılırmak Köprüsü’nün oraya kurtarma umudu ile giderler. Bunun üzerine köylüler Kızılırmak’ı lanetleyen bir türküler söyleyip, ağıt yakarlar[2,3].
Şu sılanın gülen yüzü,
Yazın açar gül nergisi.
Kör olasın zalim felek,
Yârsiz koydun gelin kızı.
Oy dağlar, sıra dağlar,
Eteğinde yârim ağlar.
Nazlı nazlı gezemedik,
Bir araya gelemedik.
Felek aldı nazlı yâri,
Doyasıya sevemedik.
Oy dağlar sıra dağlar,
Eteğinde yârim ağlar.
O günden sonra evlenen çiftler köprüye gider ve damat ile gelin o gün yaşanan kötü olayı lanetlemek adına Kızılırmak’a birer taş atarlar[3].
KAYNAKÇA:
[1] https://www.kizlarsoruyor.com/ask-iliskileri/a84327-sivas-i-yasa-bogan-kizilirmak-hikayesi
[2] https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C4%B1z%C4%B1l%C4%B1rmak
[3] https://www.timeturk.com/kultur/turkulere-hikayelere-konu-olan-kizilirmak/haber-1780026
Fotoğraf kaynak: https://www.flickr.com/photos/metinsanli/29509092453/
ELİF ATALAY