ONLARA EĞİTİM VE OYUNCAKLAR VERİN, SEVİNÇLERİ İNKILAP GETİRSİN!

ONLARA EĞİTİM VE OYUNCAKLAR VERİN, SEVİNÇLERİ İNKILAP GETİRSİN!
17-24 Nisan tarihleri arasında Avrupa Komisyonu ve Türkiye Ulusal Ajansı’nın ortaklaşa yürüttüğü programlardan olan ‘‘Onlara Eğitim ve Oyuncaklar Verin, İnkılapları Sevinç Getirsin (Give Them Education And Toys, Let Their Revolution Bring Joy)’’ adlı proje bir gençlik değişim projesidir. Projenin yürütülmesi Çevre Mühendisliği Kulübü ve Düzce’de yaşayan gençler tarafından Türkiye ev sahipliğinde gerçekleşmiştir. Projeye Türkiye dahil 7 ülkeden 18-28 yaş aralığında ve her grupta 5 kişinin bulunduğu 35 kişi katılmıştır. Katılımcıların ülkeleri; Türkiye, Bulgaristan, Yunanistan, Polonya, Sırbistan, Macaristan ve İtalya’dır. Projenin konusu tarımda çocuk işçiliği ve bu sorunun eğitimden uzak kalan çocukları nasıl etkilediğine odaklanmaktadır. Projemizin amaçlarına gelirsek;
-Tarımda çocuk işçiliği sorununa daha fazla dikkat çekmek ve bu konuda farkındalık yaratmak.
-Tarım sektöründe çalışan çocuklar için iş sağlığı ve güvenliği önlemleri geliştirmek.
-Proje, toplumu bu konuyu ciddiye almaya teşvik etmek.
-Genç katılımcılar arasında kültürlerarası anlayışı ve hoşgörüyü teşvik etmek.
-Gençlerin kişisel gelişimlerinin arttırılmasını hedefler.
-Projede katılımcılarının geçmişleri, yetenekleri veya koşulları ne olursa olsun eşit fırsatlara sahip olmalarını sağlayarak kapsayıcı olmasını sağlamak.
-Genç katılımcılar arasında aktif vatandaşlığı teşvik etmek.
-Gençlik çalışanlarını ve eğitimcileri güçlendirmeyi amaçlamaktadır.
Bu hedefler gençler ve toplulukları üzerinde olumlu ve kalıcı etkiye sahip olacaktır.
PEKİ BU PROJENİN SAHİPLERİ KİMLER?
Düzce’de Çevre Mühendisliği Kulübü üyeleri tarafından 2015 yılında ö dönemi öğrencileri tarafından kurulmuştur. Kulübün en önemli amacı, özellikle öğrenciler tarafından çevre kavramının toplumda doğru anlaşılması ve çevrenin gerektiği gibi korunmasıdır. Bilinçli öğrenci bilinçli toplum prensibi ile bu çalışmalar sürdürülmektedir. Kulübün bir diğer amacı ise çevre mühendisliği bölümü öğrencilerine kariyer planlamalarında yardımcı olmak ve bu mesleğe doğru şekilde başlamalarına yardımcı olmaktır.
PROJEDE KAPSAMINDA NELER YAPTIK?
Her gün çeşitli oyunlar oynadık. Çocuk işçilerle ilgili yaptığımız çalışmalarda hem içindeki bulundukları durumu anlamaya yönelik empati yapabileceğimiz simülasyon aktivitesi hem de sorunu çözüme ulaştırmak adına yapabileceklerimizi ortaya koyabildiğimiz aksiyon planı hazırlama aktivitelerini de karışık gruplar halinde beyin fırtınası yaparak gerçekleştirdik. Hemen sonrasında bu konuda sunumlar hazırladık ve gruplar halinde sunumlarımızı gerçekleştirdik.
Akçakoca’da bulunan yerel halkın ücretsiz yararlanabildiği yaygın eğitim kurumlarından olan Halk Eğitim Merkezi’ni ziyaret ettik. Verilen resim, sepet yapımı, halı dokuma, çini sanatı, epoksi, ebru kursları hakkında bilgi alıp deneyimleme fırsatı bulduk.
Düzce’de bulunan Güzeldere Şelale’sini gezdik. Düzce şehir merkezinde katılımcılara serbest zaman bırakılarak gezme fırsatı sunuldu. Katılımcılar kendilerine çeşitli hatıra eşyaları aldı, sahilde ve Akçakoca merkez camisinde gezdi.
Kültür geceleri düzenlendi. Kültür gecelerinin nasıl düzenlendiğine gelirsek;
-Ülke sahipleri kendi ülkelerinin gelenek göreneklerini, coğrafi ve tarihi özelliklerini anlatan bir sunum hazırlayarak diğer katılımcıları bu konuda bilgilendirdi. Sunum sonunda her ülke kendi grubuna ayrılarak ülkesini tanıtan grubun sorduğu soruları cevapladı. En çok doğru cevabı veren gruba sunum yapan katılımcılar tarafından ülkelerine ait bir ödül verildi.
-Sunum sonrasında kendi ülkelerine ait yemekleri yaparak bizlere tadım yapma fırsatı sundu.
-Tadım devam ederken yine kendi ülkelerine has halk oyunlarını bizlere öğreterek bizlerle de oynadılar.
7 ülke sunum hazırlayarak kendi ülkelerini tanıttı sunum sonunda her ülke kendi ülkesinin katılımcıları ile grup oldu ve sorulan soruları yanıtladı. En çok puanı alan gruba da ülkesini tanıtan grup tarafından çeşitli ödüller verildi. Daha sonra yine kendi ülkesini tanıtan grup kendi ülkelerine ait yemekleri hazırlayarak diğer katılımcılara tadım yapma fırsatı sunarak en sonda da geleneksel halk oyunlarını açarak diğer katılımcılarla birlikte oynandı.
Düzce’de bulunan Hacı Süleyman Bey Yeni Yaşam İlkokulu’na ziyarette bulunduk. Katılımcılar ile hem o okuldaki öğrenciler ile tanışıp konuştuk hem de okul müdürü Abdurrahman Parlak, AB desteğiyle tarımda çalışan çocuk işçilere yönelik yürüttükleri ‘Child Labour’ konulu anlamlı proje çalışmasından bizlere bahsetti ve bizleri proje hakkında bilgilendirdi. Ayrıca yaz okulu kapsamında gerçekleştirdiği bu projede not veya derecelendirme sistemi olmadığını belirterek sanat ve sporla desteklenen programın amaçlarını şu şekilde belirtti:
-Çocukların derslerindeki eksikliklerinin tespit edilerek bu alanda bireysel çalışmalar yapıldığını,
-Aynı zamanda çocuklara sadece ders desteği değil, sanat ve spor aracılığı ile gelişim fırsatları sunulduğunu bizlere açıkladı.
Proje boyunca bizleri güzel misafirperverlikleri ile ağırlayan herkese çok teşekkür ederiz.
ELİF ATALAY










