Yöresel Bir Lezzet: HAŞİL

Biliyorum her şey tatsız keyifsiz geliyor insana bu devirde;
Sizi biraz eskilere götürüp tebessümle gülümsetip neşelendirmek isterim.
Ama sizlere bu sefer farklı bir konu farklı bir tattan bahsedeyim dedim. Bilmem kaçınız hatırlar veya bilir.
Zannediyorum hayatımda bir veya iki defa nasip oldu bana da. Rahmetli anneannem yapmıştı her halde bir 40 yıl olmuştur bir daha karşılaşmayalı Kavurefto (kavrulmuş) haşil tatlısından bahsedeceğim sizlere.
Yöresel bir tatlı çeşidi ama içine katılanları yapılışına bakınca, imkansızlıkların yoklukların yoksulluklar zamanının tatlısı da denebilir. Araştırınca Van yöresinin tatlısı diye çıkıyor, bu da bize şunu da gösterebilir ki Doğu Karadeniz’de Vanlı göçünün varlığının bir ispatının yansıması göstergesi de olabilir.
Aslında yapılış tarifini yazmayacağım, bunu detaylı bulmak mümkün. Sadece kabaca hatırlatayım. Tahılın dövüldükten sonra en çok da kavrulmuş buğday ununu şekerle kavrulup şerbetle buluşması ve sonra hamur halinde ortasına bir boşluk açarak şekerli süt veya şerbet konup eritilmiş tereyağı da bazen gezdirilerek yapılan bir çeşit sütlü tereyağlı helva çeşididir.
Zannederim hatırlayanlarınız olmuştur. Nostaljik bir hatıranız belki aklınıza gelmiştir
Keyifli günlerde hoş sohbet ortamda haşil tatlısıyla buluşmak dileğiyle.