Dolar
Euro
Altın
BİST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

BİLİM DİNİ

NİZİP HAKİMİ..
A+
A-
13 Mayıs 2024 12:03
598

Başlık pek çoğunuza ilginç gelmiştir. Haberimiz olmadan böyle bir din mi çıktı diye?

Geçenlerde bir arkadaşım anlattı.  Bir hanımefendi 15 yaşındaki kızıyla ilgili mahkemeye hitaben bir dilekçe yazmış. Talebi Şu şekilde ; Benim kızımın sınıfından bir arkadaşı yaralandı, bu kaza sonrasında arkadaşı vefat etti. Kızımın gözünün önünde yaralandığı için kızım bu durumdan olumsuz etkilendi. Burada kadar olan kısım gayet normal. Bir çocuğun arkadaşının vefat etmesinden etkilenmesinden daha olağan bir durum yok. Ancak sonrası ilginç. Bu olay sebebiyle çocuğun kendisini bilgisayar oyunlarına verdiği, çocuğun hastaneye götürüldüğü,  verilen ilaçlarını kullanmadığı, bu sebeple devlet marifetiyle zorunlu olarak tedavisinin yaptırılmasının talep edildiği.

Çocukların büyük bir kısmı zamanımızda bilgisayar, oyun ve sosyal medya bağımlısı. İşin ilginç olan kısmı toplumun her şeyin bir ilacı (hapı) olduğunu düşünmesi. Ne yazık ki sosyalleşmenin bir ilacı yok henüz ve eczanelerde satılmıyor.

Sorunlarda, çözümlerde insanın içendedir. Öncelikle insanın kendini tanıması gerekli. Kendini tanıyan insanların sorunları tespit etmesi ve çözmesi daha kolaydır. Okul yıllarından pek çoğumuz matematik hocalarımızın şu sözünü hatırlar “Bir problemi çözebilmenin yarısı onu anlayabilmektir”. 

İnsanın öncelikle sorunlarını tespit etmesi, sonra onlara çözüm yolu araması olağan olanıdır. Ancak insanlar olduk olmadık her sorunlarının çözümünün başkaca yerlerde arar hale gelmiştir.  

Hastaneler tıka basa dolu, bu doluluk gerçekten hasta olanların sağlık hizmetlerine erişiminin önündeki en büyük engel. Mahkemeler dava yüküyle boğuşuyor. İnsanları her türlü sorunlarını Mahkemeler marifetiyle çözmeye çalışıyor. Buda gerçekten hak aramak isteyen insanların adalete erişimlerinde ne yazık ki kimi zaman gecikmelere sebebiyet verebiliyor. 

Büyük çoğunluk hap çözümler arama peşinde. 

Sağlık hizmetlerinin ciddi oranda ücretsiz olması bu sorunun temeli olduğu düşüncesindeyim. Pek çok insanlan duyuyorum, acaba bir şeyim varmı? gidip şu tahlili, şu testi yaptırayım diyor. Bu insanların içinde ilk okul mezunu olduğu gibi üniversite mezunuda var. Demekki diploma sorun çözmüyor.

Normal olan insanın hastalanınca doktora gitmesi. Aşamadığı ciddi sorunu olunca mahkemelerin kapısını çalması. sağlık hizmetleri ve yargılama hizmetleri ülkemizde erişimi çok kolay (Pek çok konuda ücretsiz), bu kolaylık beraberinde suistimalleride getiriyor. Bu durum,  hak sahiplerinin sağlıklı bir bir şekilde bu hizmetlere ulaşmasının  önünde büyük bir engel.  Mahkemelere erişim için her konuda makul ücretlerin alınması, haksız yere dilekçe verenlere gerekli müeyyide uygulanmasının gereksiz taleplerin önüne geçeceği düşüncesindeyim. Bu durumu meslek hayatımda bizzatihi müşahade ettim.  Dilekçe hakkı denilerek herkesin her kuruma kafasına göre dilekçe yazması gibi bir hakkı olmamalı. Bu durum kurumları işlemez hale getirir. 

İnsanların algısı, değer yargıları artık eskisi gibi değil. Eskiden köylerde, ailelerde yaşlı insanlar vardı ve sözleri dinlenirdi. Bu insanlar pek çok sorunu tarafların arasına girerek çözerdi. Artık bu insanlar aramazıda yok denecek kadar az. Olanlarında sözü dinlenmiyor. 

Bedava olan hiç bir şeyin insan hayatında değeri olmaz. 

Bilim dinide görüldüğü üzere her sorunu çözmüyor. 

İnsanların manevi yönlerini kuvvetlendirecek sağlam temeller atar isek zaman içerisinde pek çok sorunun kendiliğinden çözüleceği kanaatindeyim. 

Kalın sağlıcakla…

YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
7 Şubat 2024 21:24
19 Ekim 2022 12:19
10 Ocak 2024 07:49
30 Aralık 2023 16:52
7 Ocak 2025 11:35
15 Şubat 2025 15:57
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.