APARTMANDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI
APARTMANDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM YOLLARI
Bir apartmanda otururken yaşanılan genel sorunlar vardır. Bunlardan biri de apartman sakinin gereğinden fazla gürültü yaparak bizleri rahatsız etmesidir. Bu yazımda sizlere bu sorunun adil ve güzel bir biçimde nasıl çözüleceğini örnekler üzerinden giderek anlatacağım. Şöyle ki bir apartmanda oturuyorsunuz ve:
-Apartman sakinlerinden biri gün her saati gürültü yaparak apartman sakinlerini rahatsız ediyor .
-Apartman sakinlerinden biri ise aldığı evcil hayvanının tüm gün gürültü yapması, hayvanın saldırgan davranışlar sergilemesi, sizin eşyalarınıza zarar vermesi, kıl dökerek çevreyi kirletmesi vb. nedenlerden herkesi rahatsız ediyor.
Bu durum hiçbir şekilde etik değildir. Bu tür durumlarda çözüm için farklı birçok yol vardır. En iyisi bu durumu hukuki yollar ile çözüme kavuşturmaktır fakat hukuki yollara başvurmadan önce karşı taraf ile sakin ve ahlaki sınır aşılmadan düzgün bir biçimde bu konunun görüşülmesi ve rahatsız olduklarının belirtilmesi gereklidir. Bu yol ile çözülmediği takdirde karşı tarafın kapısına dayanıp kavga çıkarmak ve kötü sonuçlar doğurmaya çalışmak yerine hukuki yollara başvurulması en iyi yöntem olacaktır. Şimdi bu durumlar ile karşı karşıya kaldığımızda hakkımızı arama yöntemlerini , bunların yaptırımlarını ve farklı bakış açılarını (dini, ahlaki, örf ve âdet, görgü kuralları, hukuki) inceleyelim. Önce dini boyuta bakalım:
Dini boyutta bu kul hakkıdır. Kul hakkı ise Allah’ın karşısına asla ve asla çıkmamızı istemediği günahlardan biridir. Ayrıca komşu hakkı annenin evladı üzerindeki hakkı ve miras hakkı gibi haklara benzetilmiştir. Peki dini boyutta bu durumun yaptırımı nedir? Kul hakkına giren kişi hak sahibinden helallik almaz ise hesap günü kişinin haksızlığı ölçüsünde salih amellerinden alınarak hak sahibine verilir. Eğer salih ameli yok ise hak sahibin günahları hakka giren kişiye eklenir.
Ahlaki açıdan bakıldığında bu eylem etik değildir. Yaptırımı ise kişinin ayıplanması ve toplumdan dışlanmasıdır.
Örf ve Âdet, Görgü Kuralları açısından bakıldığında bu eylem büyük bir saygısızlıktır ki bizim örf ve âdetlerimizde komşu ile iyi geçinmek vardır. Hatta‘‘Komşu komşunun külüne muhtaçtır’’ atasözünden hareketle komşu ile iyi geçinmemin çok eski çağlardan beri süregeldiğini anlamaktayız. Örf ve Âdet, Görgü kuralları açısından bakıldığında bunun yaptırımı toplumdan dışlanma ve ayıplanmanın yanında hoşnut olmadığımız linç etmek ve şiddet göstermekte vardır.
Son bakış açımız olan hukuki bakış açısından inceleyeceğiz ama bunu verdiğimiz iki örnek üzerinden ayrı ayrı inceleyeceğiz. Çünkü verdiğim ikinci örnekte evcil hayvanın ses çıkarılmasından duyulan bir rahatsızlık söz konusu ve bu konu bazı kurallara tabiidir. İlk olarak birinci örnekten başlayalım. Duyulan rahatsızlığın çözülmesi için aşama aşama gidilmesi gereklidir.Öncelikle gürültü yapan apartman sakini ile ahlak kuralları çerçevesinde rahatsızlık bildirilir. Gürültünün devamı halinde kişi kiracı ise durum ev sahibine bildirilir ve ev sahibi kişiyi uyarır. Daha sonrasında durum zabıtaya veya polise bildirilir. Ama bu yapılanlara rağmen yine kişi gürültü yapmaya devam ederse Sulh Hukuk Davası açılabilir. Dava açmadan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yani ALO 181 hattı aranarak durum bildirilebilir. Yaptırımına gelirsek;
-Gürültü yapan kişi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İdari para cezası olarak komşularına 1461 TL ödemekle yükümlü olur.
-Belediyeye şikayet edildiğinde Kabahatler Kanunu’nun 36’ncı maddesine göre apartman sakinlerini gürültüden ve rahatsız etmekten toplam 374 TL ceza uygulanır.
-Kişi hapis cezası da alabilir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu 123. Maddesine göre dava açılması için savcılığa şikayette bulunulursa kişiye 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası verilebilir.
İkinci örnekte ise öncelikle apartman veya site yönetmeliğinde ‘evcil hayvan beslenemez’ diye bir maddenin olup olmadığına bakılır. Eğer böyle bir madde yoksa önce evcil hayvanın sahibi ile yine yukarıda da belirttiğim gibi ahlak kuralları çerçevesinde görüşülür. Ama kiracı ise ev sahibi ile görüşülemez. Çünkü kişi apartman veya site kurallarına aykırı bir davranışta bulunmamıştır. Evcil hayvanlar konusunda karar verme yetkisi sadece mahkemelere aittir. Bu durumda polise veya zabıtaya bildirmekte bir çözüm yolu değildir. Ama dava açabilirsiniz. Dava sebebinin ne ise bilirkişi tarafından araştırılır. Yani gürültüden şikayet ettiyseniz bilirkişi evinize gelerek 1 gün boyunca hayvanın sesinin desibeline, ne kadar sürdüğüne bakar ve ses kaydına alır. Eğer ki ses belli bir desibeli aşıyorsa ve devamlı ise elde edilen veriler mahkemeye sunulur. Mahkeme de gereğini yaparak kararı sunar. Yaptırımları ise;
-Evcil hayvandan şikayetiniz hayvanın gürültü yapmasından dolayıysa ‘‘birbirini rahatsız etmemek’’ yükümlüğünün ihlali boyutlarına ulaştıysa veya aştıysa mahkemece hayvan icra yolu ile tahliye edilir.
-Hayvan sizin eşyanıza zarar verdi ise hayvan sahibi tarafından oluşan zararın maliyeti karşılanır.
-Evcil hayvandan şikayetinin hijyen açısından ise hayvan sahibine idari para cezası kesilir.
ELİF ATALAY